Împrumuturi

Tipuri de împrumut

Împrumutul tradițional

Poate fi accesat de membrii care au o vechime de cel puțin 3 luni.
Valoarea împrumutului poate fi de până la 5 ori fondul social în funcție de vechimea membrului CAR. Este condiționat de existența fondului social și regularitate în depunerea lunară a acestuia.
Exemplu informativ
Pentru un împrumut tradițional (la o vechime de peste 3 ani) în valoare de 10.000 lei pe o perioadă de 60 luni (5 ani), dobânda anuală este fixă pe toată perioada contractului, DAE 20,74%/an, rata lunară este de 260 lei, iar valoarea totală plătibilă în condițiile respectării graficului este de 15.585 lei. În cazul nerambursării la termen, se aplică o dobândă penalizatoare de 28%, calculată la ratele împrumutului scadente și neachitate.

Împrumutul opțional

Poate fi accesat fără condiția de vechime ca membru. Depinde de nivelul veniturilor realizate de către solicitant.
Se acordă pe termen scurt (până la 3 luni), mediu și lung (3 – 60 luni).
Dobânda se achită în rate lunare.
Suma împrumutată nu depinde de fondul social.
Personale: 1 girant la 5000 lei împrumutați, cu condiția ca venitul minim obligatoriu al acestuia să fie de cel putin 1/2 din venitul minim net pe țară.
Exemplu informativ
Pentru un împrumut opțional (la o vechime peste 3 ani) în valoare de 10.000 lei pe o perioadă de 60 luni (5 ani), dobânda anuală este fixă pe toată perioada contractului, DAE 25,58%/an, rata lunară este de 282 lei, iar valoarea totală plătibilă în condițiile respectării graficului, este de 16.946 lei. În cazul nerambursării la termen, se aplică o dobândă penalizatoare de 31%, calculată la ratele împrumutului scadente și neachitate.

Împrumutul de afaceri

Se acordă membrilor CAR care sunt administratori de afaceri proprii, persoane fizice autorizate, liber profesioniști, mici întreprinzători, producători agricoli.
Nu este condiționat de vechimea membrului CAR și nici de fondul social acumulat.
Suma maxima este de 50.000 lei, restituibilă în 60 de rate lunare.

Sunt necesare: dovada înregistrării fiscale a afacerii, factura de achiziție.
Garanții: 1 girant pentru 10.000 lei (venit minim 1.500 lei)

Exemplu informativ
Pentru un împrumut de afaceri în valoare de 10.000 lei pe o perioada de 60 de luni, DAE este de 16,07%/an, rata lunară este de 238 lei, iar valoarea totală platibilă în condițiile respectării graficului de împrumut este de 14.288 lei. În cazul nerambursării la termen, se aplică o dobândă penalizatoare de 22%, calculată la ratele împrumutului scadente și neachitate.

Împrumutul de concediu

Se acordă membrilor cu cel puțin 3 luni vechime.
Este destinat achiziționării unui bilet de odihnă sau tratament.
Suma maximă ce poate fi împrumutată este de 5.000 lei, rambursabilă în 24 de rate lunare.
Este garantat cu un girant.
Exemplu informativ
Pentru un împrumut de concediu în valoare de 7.000 lei pe o perioada de 24 de luni, DAE este de 16,07%/an , rata lunară este de 340 lei, iar valoarea totală plătibilă în condițiile respectării graficului de împrumut, este de 8.151 lei. Dobânda penalizatoare calculată la ratele împrumutului scadente și neachitate, este de 17%.

Împrumutul de capitalizare

Împrumutul de capitalizare se acordă membrilor care doresc să-și măreasca fondul social tradițional, o singură dată pe an, în limita a 5.000 lei.
Se înregistrează în fondul social al solicitantului.
Nu necesită giranți.
Membrul care solicită acest împrumut poate accesa și un alt tip de împrumut.

Observație:

Membrul CAR are la dispoziţie un termen de 14 zile calendaristice în care se poate retrage din contractul de credit, fără a invoca motive. Termenul de 14 zile calendaristice începe să curgă de la data ridicării împrumutului de către acesta.
În caz de retragere, membrul are obligaţia de a notifica Asociația Casa de Ajutor Reciproc Unirea Petroșani (CAR Unirea Petroșani) şi de a-i plăti împrumutul şi dobânda aferentă la ziua rambursării. Nu se percepe niciun comision.

NOTĂ:

Un membru CAR poate accesa mai multe tipuri de împrumut, cu condiția ca suma
ratelor lunare să nu depașească o treime din venitul net lunar.